Rausjødalen meieri i fakta

Meieriet er Nord Europas eldste andelsmeieri. Det ligger i Rausjødalen, en liten fjelldal ca 900 moh, vel 2 mil sør for Tolga sentrum.

1855 Ideen om å bygge et meieri omtales i årsberetningen til Selskapet for Norges vel.
1856 5. januar kjøpes Rausjødalen seter for 680 spesidaler av gården Myre på Finstad.
  24. januar er det stiftelsesmøte hos Jon Simensen Grue på Tolga.
  12. juni drar 37 mann og 38 hester til Rausjødalen for å bygge meieri bygning og fjøs.
  2. juli er stenbygningene ferdig. Meieriet er 19m l. og 6m b., fjøset 25 m l. og 10 m b.
  7. juli flytter buskapen: 89 kuer og 2 okser, og et personale på 10 til Rausjødalen.
  15. september flytter de hjem fra Rausjødalen.
  Produksjon denne sommeren:
Sveitserost: 2221 kg
Smør: 256 Kg
Møsmør: 2384 kg
Gjennomsnitlig dagsytelse pr ku: ca 3,9 liter.
 1857 Mars. Det første partiet med sveitserost fraktes med hest og slede til Kristiania.
  8. juli flytter buskapen: 91 kuer og 2 okser, personalet på 10 til Rausjødalen.
  9. september flytter de hjem
  Produksjonen denne sommeren:
Sveitserost: 2020 kg
Smør: 216 kg
Møsmør: 1700 kg
Gjennomsnitlig dagsytelse pr ku: ca 4,1 l
 1858 Bestyreren ved meieriet, Capar Hiestand har før nyttår sagt opp sitt arbeidsforhold.
  Meieridrifta har opphørt. Sveitserost produsert sist sommer, lagres fortsatt på Tolga.
 1859
På vinteren fraktes osten som var produsert sommeren 1857 fra Tolga til Kristiania.
 1860 Rausjødalen ” …med bygninge og huse…” selges for 1100 spesidaler. Selskapet oppløses.